Automatiseringsoplossingen voor de voedingsmiddelen industrie

Op het gebied van de klassieke vervaardiging van levensmiddelen, middels onder andere meng- en doseerprocessen, is een flexibele reproduceerbare productie onontbeerlijk. Door de nauwe samenwerking met onze klanten, machine- en installatieleveranciers en gerenommeerde hoge scholen, kunnen wij de laatste trends in de procesbesturing met specifieke sectorkennis verenigen en op maat gesneden geïntegreerde oplossingen realiseren op het gebied van procesbesturing, MES-integraties en ERP-koppelingen.

Onze control system Plant iT biedt de benodigde flexibiliteit en integratie en voldoet ook aan de Requirements of EU Regulation 178/2002. De modular proces control system maakt optimaal gebruik van alle ervaringen die we in meer dan 30 jaar in de voedingsmiddelen industrie hebben opgedaan. Daardoor kunnen we onze klanten een control systeem met geschikte functies aanbieden: van operating data acquisitie tot aan proces controle technologie en batch systems die functioneren voor complete production management (MES – Manufacturing Execution System) als ook voor de integratie van ERP, LIMS en maintenance systems.

Verscheidene bedrijven, zoals BASF, BK Guilini, Glockenbrot Bäckerei, Jowa, Kerry and Unilever vertrouwen sinds vele jaren op onze proces control systeem Plant iT.

Contact & informatie

Uw contactpersoon:

Edwin Lammersen
Sales Manager, ProLeiT B.V., The Netherlands
Phone: +31 88 7765431

Leo Asselman
Sales Manager, ProLeiT B.V., The Netherlands
Phone: +31 88 7765413

Leonard Mitranescu
Head of Sales, Food, ProLeiT GmbH, Germany
Phone: +49 162 2598142

Vraag het informatiepakket voor de industrie aan:

Om contactformulier

Toepassingsgebieden in de voedingsmiddelen industrie

Toen we 30 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van ons procesbesturingssysteem, werd ons al snel duidelijk dat de voedingsmiddelenindustrie zo zijn eigen aanpak verlangt. Ons procesbesturingssysteem Plant iT is dan ook toegerust met specifieke functies. Naast uitbreidingen en nieuwe bedrijfsinstallaties is ons procesbesturingssysteem uitermate geschikt voor migratie van oude systemen, omdat het ondersteuning biedt voor de programmable logic controls (PLC's) van uiteenlopende fabrikanten. De oplossing die Plant iT biedt is universeel en kan dan ook gezien worden als het belangrijkste pluspunt, voor zowel de klant als de leveranciers van machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De overdracht van kennis wordt hiermee vergemakkelijkt, wat weer leidt tot verkorting van de uitbestedingstijden. Daarnaast worden kosten bespaard op uitbreiding, onderhoud en installatietraining.

Plant iT is een gestandaardiseerd procesbesturingssysteem met vooraf geconfigureerde automatiseringscategorieën, dus re-engineering en uitbreiding zijn geparametriseerd en niet geprogrammeerd. Met Plant iT behoren alledaagse afzonderlijke taken (coderen voor SCADA, PLC's, etc.) voorgoed tot het verleden. Geconfigureerde services kunnen eenvoudig worden gekopieerd, uitgebreid en overgezet voor andere projecten en blijven toch volkomen inzichtelijk voor operators, voedselingenieurs en application developers.

Dankzij onze nauwe samenwerking met de beste universiteiten op het gebied van voeding, voedseltechnologie en de productie van machines en installaties is ons procesbesturingssysteem voorbereid op de laatste trends en criteria die in de voedingsmiddelenindustrie van kracht zijn.

Plant iT wordt wereldwijd gebruikt door producenten van de volgende voedselproducten:

 • Vleesproducten,
  bv. zoals vlees, productie van koud vlees en sauzen, snacks
 • Melk (meer informatie over de zuivelindustrie vindt u hier),
  bv. zoals kaas, boter, margarine
 • Bakkerijproducten (meer informatie over de bakkerij-industrie vindt u hier),
  bv. zoals brood, bolletjes, baguettes, pizza's
 • Oliën en vetten,
  bv. zoals olijfolie, ketchup, mayonaise, salsa's
 • Zoetwaren,
  bv. zoals chocolade, snoep
 • Fruitverwerkingen,
  bv. zoals vruchtensiroop
 • Basisstoffen,
  bv. zoals additieven, aroma's
 • Diervoeding en mengvoeders,
  bv. zoals voeding voor huisdieren (kattenvoer, hondenvoer) en veevoer

Voedingsmiddelen technologie met Plant iT

Plant iT is een modulair procesbesturingssysteem, dat bestaat uit diverse gestandaardiseerde basissystemen en modules. Afhankelijk van de vereisten van de betreffende sector worden de basissystemen aangevuld met verschillende modules. Door deze flexibiliteit is het mogelijk om een gestandaardiseerd procesbesturingssysteem te implementeren en dit vervolgens te verbeteren met branchespecifieke functies.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele standaardfuncties van ons procesbesturingssysteem Plant iT, dat voldoet aan de meeste eisen voor de voedingsmiddelenindustrie:

 • Batchsystemen ISA S88 voor batches en continue processen
 • Order- en receptbeheer voor volledig geautomatiseerde productieprocessen
 • Procesgericht materiaalbeheer voor een gecentraliseerde planning, inspectie en evaluatie
 • Traceerbaarheid van batches (pre- en post-tracking) volgens EU-richtlijn 178/2002
 • Electronic Batch Recording met batchgerelateerde berichten en grafieken
 • Elektronische ondertekening en FDA-conforme rapportages voor de naleving van internationale regelgeving
 • Orderverzending met integratie van LIMS- en ERP-systemen
 • Koppeling met bestaande weegsystemen
 • Beheer van energiegegevens voor de besparing van water, energie, CO2 en gas
 • Lijnmanagementsysteem volgens de Weihenstephan Standards
 • Verzamelen van productiegegevens en operationele gegevens voor bottel- en verpakkingsinstallaties
 • Productie- en efficiëntierapportages (DIN, OEE) voor de verslaglegging
 • Automatisering van CIP-installaties
 • MES-functionaliteiten voor de planning, begeleiding, analyse en evaluatie van productieprocessen