Wat betekent OEE?

OEE is de afkorting van 'Overall Equipment Effectiveness', een in Japan ontwikkelde methode voor het vaststellen van kerncijfers. Aan de hand hiervan wordt de efficiëntie van productie-installaties bewaakt en verbeterd.

De OEE-methode wordt op grote schaal gebruikt voor beoordeling van de proceskwaliteit, bijvoorbeeld door de automobiel- en papierindustrie. Met OEE-kerncijfers kunnen bedrijven op een systematische manier potentiële verbeteringen identificeren.

Inmiddels worden de OEE-modellen ook veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de farmaceutische industrie. Uit recente cijfers van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) blijkt dat de farmaceutische industrie produceert met een gemiddelde OEE van slechts 24%. De oorzaken van deze lage OEE zijn onder meer de matige beschikbaarheid en prestaties van de machines als gevolg van lange voorbereidings- en reinigingsperioden, ongeplande uitval van de productie, inefficiënte processen en een slechte planning.

Deze obstakels kunnen worden weggenomen door de gebruikstijden van machines transparanter te maken, mogelijke verliesoorzaken te verzamelen en te analyseren, en door continue aanlevering van realtime informatie over productieprocessen.